Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kutyák eleség és környezeti allergiája: tünetek, út a diagnózisig, kezelés, otthoni praktikák II. rész

2023. 06. 15. 16:00:00
Kutyák eleség és környezeti allergiája: tünetek, út a diagnózisig, kezelés, otthoni praktikák II. rész

Az eleség- és környezeti allergia frusztráló Gazdi és kutya számára egyaránt. Rendkívül fontos a tünetek felismerése, majd a diagnózis megszületése után a megfelelő, hatékony kezelés kiválasztása.
Ebben a cikkben feltárom a gyakori tüneteket, megvitatom veled a különböző vizsgálati lehetőségeket, a kutya allergiájának kezelési módjait, valamint adok neked néhány otthoni tippet és javaslok néhány táplálék-kiegészítőt is az allergiás tünetek enyhítésére.

II. Az eleségallergia

 

Mi az allergia?

Az allergia az immunrendszer túlzott válasza bizonyos anyagokra, vagy környezeti tényezőkre, amelyek általában ártalmatlanok más kutyák számára. Az allergiás reakció akkor fordul elő, amikor az immunrendszer hibásan veszélyesnek érzékeli ezeket az anyagokat, és a test túlzott választ ad rájuk. Az allergiás reakció kiváltói, azaz az allergének egyénenként változóak.

Míg a kutya környezeti allergiára való hajlama öröklődik, eleségallergiája nem. Vannak azonban kutyafajták, amelyeknél gyakrabban fordul elő. Ilyenek például: terrierek, tacskó, boxer.

Eleségallergiáról akkor beszélünk, ha az állat immunrendszere túlzottan reagál az eleség egyes fehérjéire. Előfordulhat önmagában, vagy a környezeti allergiával együtt. Megjelenése fiatal felnőtt korban jellemző, de akár már 5 hónapos korban is találkozhatunk vele. A tünetek változatosak, nehezen elkülöníthető a környezeti allergiától.

 

1. Az eleségallergia tünetei:

•  Bőrproblémák:
Viszkető, kipirult, gyulladt bőr, amelyen előfordulhatnak kiütések. Megjelenhet korpázás, bőrfelület lehet érdes, megvastagodott. Előfordulhat radírozás.

•  Fülproblémák:
Csakúgy, mint a környezeti allergia esetében, eleségallergiásoknál is gyakran találkozunk fülgyulladással is.

•  Emésztési problémák:
Gyakori a hasmenés vagy véres, nyálkás bélsár ürítése, lehet fokozott bélgáz képződés, hányás és böfögés is.

•  Általános tünetek:
Előfordulhat fáradékonyság, étvágytalanság, fogyás és a szokásosnál alacsonyabb energiaszint.

 

2. Az eleségallergia gyakori allergénjei:

Fontos, hogy tudd, minden kutya egyedi, más-más allergénre reagálnak. Tehát egy kutya lehet allergiás egy adott összetevőre, míg mások nem reagálnak ugyanarra az anyagra.

•  Baromfihús (pl. csirke, pulyka)

•  Marhahús

•  Borjúhús

•  Tej és tejtermékek (laktóz)

•  Búza és glutén

•  Szója

•  Tojás

•  Hal

•  Csillagfürt (fűszeres fűfélék)

•  Tartósítószerek és adalékanyagok (pl. mesterséges színezékek, ízfokozók)

 

3. Az eleségallergia diagnosztizálása:

Tudnod kell, hogy ez egy hosszadalmas, komplex folyamat, amely a Gazdi részéről együttműködést és türelmet igényel.

•  Kórtörténet, fizikális vizsgálat:
Ugyanaz történik ebben az esetben is, mint a környezeti allergiánál leírtakban. -» Lásd I. rész.

•  Eliminációs diéta:
Az állatorvosod javasolni fog egy diétát, amely során a kutyusod étrendjéből teljesen kiiktatja az összes potenciális allergén összetevőt. A kutya 8-12 hétig csak új összetevőkből álló diétát kap, amelyet korábban sosem fogyasztott. Ez leggyakrabban hypoallergén táp, de lehet házilag elkészített eledel (egyedileg összeállított főtt eleség). Az eliminációs diéta időszakában tilos más étel vagy jutalomfalat adása.

•  Megfigyelés, tünetek nyomon követése:
Az eliminációs diéta hetei alatt figyelned kell a kutyád tüneteit és feljegyzéseket készítened a tünetek változásáról. Amennyiben a tünetek jelentősen enyhülnek, vagy teljesen megszűnnek az elimináció alatt, az azt jelzi, hogy az eleségallergia jó eséllyel fenn áll.

•  Provokációs teszt:
Provokációs próba során a potenciális allergéneket fokozatosan adja hozzá orvosod az étrendhez, így igyekszik azonosítani, hogy melyik anyag váltja ki a tüneteket. Minden visszavezetett összetevőnél ismét meg kell figyelned a tüneteket és feljegyezni a változásokat. Ha adott összetevőnél ismét fellángol az allergia, az azt jelzi, hogy allergént találtatok.

Vérvizsgálat, mint allergia teszt:
Az atópiánál leírtakhoz hasonlóan rendelkezésre állnak vértesztek is az allergének azonosításához. Ezeket inkább irányadóként használjuk, változó a megbízhatóságuk.

 

4. Az eleségallergia kezelése:

Elsősorban az allergén anyagok elkerülésére és a kutya étrendjének megfelelő módosítására összpontosít.

•  Elimináció, majd provokáció után ennek megfelelő étrend összeállítása.

•  Hypoallergén diéta:
Az orvosi hypoallergén tápokban lévő fehérjéket olyan apró méretűre darabolják, hogy a kutya immunrendszere ne ismerje fel őket.

•  Táplálékkiegészítők:
Csakúgy, mint a környezeti allergiánál írtaknál, a táplálék-kiegészítők segíthetnek megerősíteni a kutya immunrendszerét és csökkenteni a tüneteket. A táplálék-kiegészítőknek és praktikáknak itt is külön bekezdést szentelek.

•  Allergia gyógyszerek:
Fontos, hogy a kezelés gerincét mindenképpen a diéta adja, de súlyosabb esetekben előfordulhat, hogy állatorvosod gyógyszert is felír. Ezen szerek megegyeznek a környezeti allergiánál leírtakkal.

 

5. Táplálékkiegészítők:

Itt azokat említem csak, amelyek az atópiánál még nem szerepeltek! Természetesen az ott leírtakat (lásd I. rész) is használhatod eleségallergiánál is. 

•  Prebiotikumok:
Ezek olyan rostok, amelyek táplálékot biztosítanak a hasznos baktériumoknak a bélben. Ezzel segíthetnek jobban tolerálni az eleséget, így csökkenthetik az allergiás tüneteket.

•  Huminsav:
Magához köti a bélben található toxinokat és együtt ürülnek ki a szervezetből.

•  Spirulina alga:
Kutyának is kitűnő immunerősítő, magas vitamin és ásványi anyag tartalommal rendelkezik. Emellett egy természetes antihisztamin.

•  Kurkuma:
Immunerősítő, erős gyulladáscsökkentő, kiváló antioxidáns.

 

Az atópia és az eleségallergia gyakori betegségek, amelyek különböző tüneteket okozhatnak. A diagnózis felállításához és a megfelelő kezelés megkezdéséhez fontos az állatorvosi vizsgálat és a megfelelő tesztek elvégzése. Az allergének elkerülése, a táplálékallergiák diétával történő kezelése, a gyógyszeres terápia és a megfelelő táplálékkiegészítők használata mind hozzájárulhatnak a kutya allergiás tüneteinek enyhítéséhez. Türelemmel, kitartással, az állatorvosi utasításokat betartva és megfelelő táplálékkiegészítőket választva megtalálhatod a legmegfelelőbb megoldást a kutyád allergiájának kezelésére, hogy tünetmentes és boldog életet élhessen.

 

Írta: Dr. Bedi Dóra – klinikus állatorvos